КатегорииАнализи

Как да намерим евтини апартаменти в София?

Евтини апартаменти в София

Евтините апартаменти в София са мечта за много хора, които искат да се сдобият със собствено жилище. Затова едно от най-честите търсения в интернет търсачките е именно това. Някои хора обаче по-скоро смятат, че тези евтини имоти са повече градска легенда, отколкото наистина съществуващи. Като еднорозите – всеки е чувал за тях, но никой не ги е виждал. Особено, ако се гледат в сравнителен план цените на недвижимите имоти в София. И все пак можете да намерите много по-евтин от актуалните цени на пазара в момента апартамент, ако знаете как, къде и какво да търсите. В тази статия ще се опитаме да помогнем да намерите своя имот на наистина изгодна цена. Ако имате допълнителни въпроси, свързани с недвижимите имоти, ще се радваме да се свържете с нас.

В кои квартали е най-евтино?

Една от първите стъпки към мечтания дом е да определите локацията. За да намерите по-евтин имот, трябва да изберете някой от крайните квартали, например да търсите евтини апартаменти в “Люлин”. Други райони в София, в които цените на имотите са по-евтини, са “Обеля”, “Модерно предградие”, “Връбница”, “Орландовци” и др. Все още цените в тези квартали средно са под 900 евро на кв.м, докато в другите столични квартали са над 1000 евро за кв. м вече. Все пак трябва да се има предвид че има и изключения, защото освен квартала от значение е и точната локация, непосредствената близост до транспортна и социална инфраструктура и допълнителни удобства. Също така по-евтини имоти можете да намерите и в кв. “Младост” например, но зависи в коя част и къде точно.

Близостта до центъра вдига цената на имота

Имотите в центъра са скъпи. Освен това има и райони в София, в които предлагането от години е оскъдно поради липсата на възможност за ново строителство. Затова недвижимите имоти там поддържат високи цени, въпреки че не са в идеалния център. Класически пример в това отношение е “Лозенец”, “Гоце Делчев” и др. Очевидно там няма да намерите по-ниски цени на имотите. Също така, когато избирате между конкретните райони, трябва да сте наясно какво означава отлична локация на апартамента във вашия случай. Тя не означава само географско понятие и е различна за всеки човек в зависимост от конкретните нужди и начин на живот. Например близостта до обществен транспорт за вас може да не е особено важна, ако ще използвате личния си или служебен автомобил. Такива детайли също могат да са фактор за по-евтини апартаменти в София, като в същото време не нарушават по никакъв начин вашето удобство.

Продажба на апартаменти в София

Апартаменти на зелено в София

Един от най-често посочваните начини за покупка на по-евтин апартамент в столицата е да го купите “на зелено”. Какво точно означава това? Очевидно не става дума за апартаменти за продажба старо строителство, а за новостроящи се жилищни сгради. Покупката може да стане на много ранен или малко по-късен етап. При всички случаи обаче сградата няма да има т.нар. Акт 16, който всъщност представлява удостоверение за въвеждане в експлоатация. Именно този документ ви дава разрешение да ползвате имота. Но апартаментите ново строителство с Акт 16 са много по-скъпи. Затова вашата алтернатива да се сдобиете с по-евтино жилище е да инвестирате на много ранен етап на строителството и да изберете евтини боксониери за продажби.

“На зелено” ще имате и много по-голям избор

Това важи за квадратура на апартамента, разпределение, етажност и т.н. Маломерните апартаменти иначе обикновено бързо се купуват, тъй като е по-малка инвестицията. Но дори и да сте решили, че ще търсите евтини двустайни апартаменти в София или многостайни, то покупката преди получаването на Акт 16 ще ви позволи да го закупите на много по-ниска цена. Трябва да имате предвид и факта, че нараства търсенето за апартаменти с повече стаи. Това, от една страна, се дължи на нарасналите доходи на хората, но също и на епидемията от коронавирус. Ето защо в момента едни от най-търсените жилища на пазара са евтини тристайни апартаменти. Строителните фирми реагираха бързо на това засилено търсене и се стараят да отговорят с подходящи предложения. При покупката на зелено трябва да имате предвид редица условия, за да защитите правата си. На първо място трябва да проверите дали има издадено разрешение за строеж на жилищната сграда. Това може да стане в съответната община. Някои общини имат и онлайн регистри.

Продажба на апартаменти в София

Евтини апартаменти в София от собственик

Много често хората търсят такива обяви за продажба с надеждата да им излезе по-евтина покупката. И понякога наистина успяват да намерят много добър имот на подходяща цена. Но много често има и уловка. Например в обяви от типа “спешно продавам двустаен апартамент в София” понякога са некоректни и се цели да се привлече вниманието на повече купувачи, но цената в никакъв случай не е по-ниска. Освен това собствениците на имоти често надценяват стойността на имота си, защото нямат реална представа за пазарната цена или пък и по емоционални причини (привързаност към имота; принадлежал е на рода дълго време и т.н.). В този смисъл търсенето в интернет например по ключови думи “евтини апартаменти София от собственик” може да не ви доведе до правилния отговор. Хубаво е в този случай поне вие като купувач да се консултирате с професионалисти относно оценката на имота, който планирате да закупите. Ние можем да ви консултираме съвсем безпристрастно за средната цена на имотите в избрания от вас район, за важните детайли, които да проверите преди покупката и да ви помогнем в целия процес на сделката. Също така трябва да имате предвид че се случва при продажба на апартаменти в София от частни лица и злоупотреби, неизрядни документи или непознаване на изискванията на законодателството. Дори и да не става дума за злонамерено действие вие ще загубите повече време и пари, ако се налага да се вадят допълнителни документи например.

Двустаен апартамент в София до 35000 евро – възможно ли е?

Макар че цените на недвижимите имоти растат в последната година, всъщност все още е възможно да намерите двустаен апартамент в София до 35000 евро . Но трябва да имате предвид че става дума за изключително маломерен апартамент – до 40 кв.м или преустроен на двустаен едностаен апартамент за ремонт. Със сигурност едва ли си представяте точно това, ако търсите апартамент с две стаи. Става дума за апартаменти за продажба старо строителство, които се намират в едни от най-рано построените блокове в столицата. Разположени са на първи или последен етаж, в райони, като “Люлин” и “Овча купел” например. Разбира се, не можете да очаквате много и по отношение на прилежащата инфраструктура. При всички случаи ще ви се наложи да правите основен ремонт на това жилище. В този смисъл следва да калкулирате в крайната цена и стойността на ремонта. Сам по себе си той също е сериозна инвестиция. Съответно това е време, в което вие няма да можете да използвате жилището. Вземайки предвид тези съображения, цената на кв. м в този случай ще стане доста по-висока от средната за района. Реално се продава едностаен апартамент за двустаен с редица забележки и належащи допълнителни инвестиции.

Ние можем да ви предложим отлични оферти

Ще ви предложим оферти, които да отговорят на търсенията и възможностите ви и да са по-евтини от средните пазарни цени за района. Ще ви консултираме за най-важните аспекти, които са базови при покупката на жилище, така че да не правите сериозен компромис с вашите жилищни нужди. С опита и експертизата си можем да ви помогнем да намерите евтини апартаменти в София и страната. Също така предлагаме не само подкрепа в процеса на покупка на имот, но и съдействие за довършителните работи и интериорния дизайн на избраното от вас жилище. Целта ни е да предоставяме на нашите клиенти “обслужване на едно гише” в областта на недвижимите имоти. Затова се стремим да поддържаме изключителен екип от професионалисти и партньори, така че да бъдем максимално полезни. Независимо дали става дума за апартаменти на зелено или напълно завършен апартамент, отдавна въведен в експлоатация, ще се радваме заедно да извървим пътя към покупката на собствено жилище.