КатегорииНедвижими имоти

Как периода на пандемия повлия на пазара на недвижими имоти?

Периодът на пандемия определено остави своя отпечатък върху пазара на недвижими имоти. Предизвикателствата, пред които премина бранша не бяха малко, но обратно на очакванията на повечето клиенти – не се забеляза сериозен спад на броя на реализирани сделки, нито се сбъдна прогнозата за срив на цените.
Началото на пандемията отбеляза период на адаптация, след който цените и сделките започнаха да нарастват.
Какво реално се случи?

Реализирани брой сделки през пандемията
Началото на годината отбелязва ръст в броя на сключените сделки с почти 30% спрямо същия период на 2020 г. Най-голям брой сделки са реализирани в следните квартали – Център, Кръстова вада, Лозенец, Манастирски ливади, Младост, Гео Милев.
Най-скъпа локация остава „Докторски паметник” – средно 2420 е/кв.м, а най-ниски цени се наблюдават в кварталите – „Обеля”, „Модерно предградие”, „Люлин” и „Орландовци”.

По-голям интерес към южните квартали
Търсенето на имоти в южните квартали се повиши. Голям брой сделки се сключиха в кварталите  – „Младост”, „Витоша” и „Студентски град”, като продажните цени варират в диапазона между 1150 е/кв.м – 1500 е/кв.м

Промяна в критериите за търсене
Пандемията повлияя и критериите за търсене – засили се интересът към апартаменти с по-голяма квадратура, клиентите търсят въздух и повече пространство. Започнаха да се търсят имоти – къщи и вили, в близост до София както и партерни апартаменти с двор или апартаменти с по-голяма тераса.

Основните фактории остават непроменени като цяло – инфраструктурата, достъпа до градски транспорт, училища и детски градини, близостта до паркове и центрове за спорт и релакс.

 

Промяна в цените на жилищата
2-cтaйнитe апартаменти

Наблюдава се промяна в цената на двустайните жилища с около 10-14% увеличение в по-голяма част от кварталите.
В някой райони обаче, като Западен парк и Яворов, цените бележат застой или лек спад в диапазона на 1 до 4%.
Южните квартали – Симеоново, Малинова долина, Драгалевци, Бояна, бележат ръст в цените на двустайните апартаменти около 12-14%.

 

Динамика се наблюдава и в цените на сделките за гарсониери
Това явление е породено от дефицита на предложенията като цяло.
Кварталите, предимно със старо строителство – Иван Вазов, Белите брези и Яворов, белеаж лек спад с до 12%, докато при други – като Красна поляна, Павлово, Зона Б-5, Манастирски ливади, Дружба, Красно село, Дианабад, Кръстова вада, се наблюдава увеличение до16-17%.

Най-балансиран остава ценовата стойност на 3-стайните апартаменти
Увеличението при тях е между 4-8%, основно в кварталите – Дианабад, Бояна, Драгалевци, Лозенец, Изток, Витоша, Овча купел.
По-голям ръст в цените бележат жилищата в кв.Младост, Банишора, Редута, Оборище, Хаджи Димитър, Иван Взов и Зона Б-19.
Застой в цените се наблюдава в кварталите – Изгрев, Белите брези, Яворов, Сухата река.

Прогнозира се да продължава ръстът на сделките
Недвижимите имоти са се утвърдили като надеждни и дългосрочни през хилядолетията и интересът към тях остава постоянен. Периодът на пандемия увеличи броя на инвестициите в сектора. Това обяснява и наблюдавания ръст в цените на жилищата, както и на броя на сделките, който се очаква да продължи.