КатегорииНедвижими имоти

Какви са актуалните цени за едностаен апартамент в София?

Тристаен апартамент в София

Как се промени пазарът на недвижими имоти в София през 2021 г.?

Пандемията от Covid-19 се отрази много осезаемо и върху пазара на недвижими имоти в София. Основен фактор за това е засилената вътрешна миграция. Два са основните миграционни процеси. Единият е свързан с факта, че една част от хората се прибират в родните си места. Друга част обаче търси по-добри възможности за реализация в големите градове. Ето защо се отчита ръст в продажбата на апартаменти в столицата. В различните райони на София се отбелязва поскъпване на цените на жилищата, като средно е над 5%. В някои райони с недостатъчно предлагане процентът на поскъпване е над 8%.

Съответно и цените на наемите на жилищата в столицата се покачиха съществено. Голяма роля за поскъпването на имотите имат и достъпните ипотечни кредити с ниски лихви и повишаването на работните заплати в столицата. Всички тези фактори водят до все по-устойчиво търсене на среден клас имоти за разлика от предходни години, когато се търсеха предимно или скъпи имоти в луксозна сграда или евтини апартаменти в София от собственик.

Защо се търси едностаен апартамент в София?

Именно търсенето по ключови думи „едностаен апартамент в София“ е едно от най-честите и в търсачките. Брокерите също отдавна регистрират изключително висок потребителски интерес именно към този вид имот. Обяснението на този факт може да се търси в две посоки – по-ниска цена на имота или родители на пораснали вече деца искат да закупят малко жилище за собствените си нужди. Особено предпочитан за покупка с цел по-ниска цена е едностаен апартамент в столицата от собственик. Всъщност обаче такива възможности не се предлагат често.

Цените на търгуваните от брокери едностайни апартаменти в столицата силно варират в зависимост от района, съпътстващата инфраструктура, възможностите за покупка в този район и др. Традиционно най-скъпи са имотите в центъра, като цената за едностаен апартамент в София център са около и над 100 000 евро. Могат да се видят и силно надценени имоти, при които цената на квадратния метър възлиза на над 3000 евро. Реалните сделки за едностаен апартамент обаче се сключват на доста по-ниска цена от тази на този етап. Тук трябва да уточним, че не става дума за т.нар. ултралуксозни имоти, за които е оправдано да се търси чувствително по-висока цена.

Тристаен апартамент в София

Апартаменти в София до 20000 евро – възможно ли е?

С повишението на цените на имотите в столицата и активизирането на пазара отговорът на този въпрос е по-скоро отрицателен. Само допреди година обаче можеше да се намери едностаен апартамент в София за продажба в рамките на тази цена. В настоящия момент можете да намерите по-евтини едностайни апартаменти в София, ако закупите имот „на зелено“ или преди получаването на акт 16 например. Също така трябва да се ориентирате в този случай в не толкова предпочитан район на столицата и със сигурност по-далече от централните части. Бъдете внимателни обаче с оферти от типа „евтини апартаменти в собственик“, защото може да станете жертва на измама.

В кои райони са най-евтини едностайните апартаменти в София?

Тук трябва отново да уточним, че говорим за средна цена за района, защото цената се определя и от много други фактори. Най-евтино се продават едностайните апартаменти в столичните квартали „Връбница“ и „Люлин“, следвани от имотите в „Студентски град“. Например едностаен апартамент в „Люлин“ се продава на цени от под 900 евро за квадратен метър. При калкулирането на цената оказват влияние и състоянието на имота, етажът, наличието на съпътстваща инфраструктура, търсенето в района и др. Сделките за покупка на едностаен апартамент в Студентски град също се сключват на цени под 1000 евро за кв. м.

По-ниска е все още и цената на имотите в кв. „Малинова долина”. Основна причина за това е, че в много от районите там все още се работи активно върху разработването на инфраструктурата или върху реновирането и. Много актуални са имотите в кв. Манастирски ливади”, който се превърна в една от най-търсените локации на София. Цените на кв. м за едностаен в „Манастирски ливади” варират в зависимост от много фактори, но е трудно да се намерят оферти за под 1220 евро на кв. м.

В кои райони са най-скъпи едностайните апартаменти в София?

По отношение на най-престижните локации в столицата, в които цените на имотите са традиционно най-високи, нещата не са се променили много. Това са районите, разположение в идеалния център на столицата. Затова търсенето например на едностаен апартамент в центъра значително надвишава предлагането. Съответно и цените са много над средните за столицата. Разбира се, когато става дума за изисквания за имоти в идеален център, е нормално да се заплаща по-високата цена за удобствата, които ще получат новите собственици.

От друга страна, продажбите на апартаменти се сключват на много по-високи от средните цени и в районите, в които няма достатъчно предлагане. Такива от години са квартали, като: „Иван Вазов”, „Гео Милев”, „Яворов”, „Лозенец” и др. В такива райони рядко ще се появи и задържи обява от типа „продавам едностаен апартамент”, защото веднага се купува.

Третата група имоти, които държат по-високи цени, са тези, които се намират в кварталите с повече ново строителство. В последните години това са Кръстова вада, Манастирски ливади, Малинова долина и др.

Недвижими имоти с София

Как Covid-19 промени пазара на недвижимите имоти в София?

Както споменахме в началото, цените на недвижимите имоти в столицата регистрират повишение от над 5% в последната година. Затова вече е по-скоро трудно да се намери недвижим имот за под 1000 евро на кв. м. За едностаен апартамент в София цената също регистрира увеличение, но в сравнение с апартаментите с повече стаи то е по-малко. Това е и причината за продължаващия интерес на потребителите към маломерните жилища.

Covid-19 промени търсенето на жилища в посока от двустайни към тристайни и многостайни апартаменти, особено в нова сграда. Повиши се интересът и към къщите. Тази тенденция се потвърждава и от активното строителство на жилищни сгради с такива апартаменти. В същото време обаче се запазва и търсенето за закупуване на по-малки жилища с инвестиционна цел, включително съвсем маломерни до 35 кв. м. По отношение на предпочитанията към етаж най-предпочитани са апартаментите до 6-ти етаж.

Защо да изберете агенция за недвижими имоти?

Ангажиментите около сделките с имоти изискват доста време, редица документи и познаване на законовите изисквания. Много е трудно да се справите сами с всичко това. Затова ние ви предлагаме нашия опит, експертен екип и познания за пазара на недвижими имоти в София. Ние ще ви консултираме за цените и ще ви представим обективно и в детайли всички негативни и положителни страни, за да направите най-добрия избор.

Независимо дали става дума за покупка или продажба на едностаен апартамент в „Люлин” или на едностаен апартамент в център, ние се стараем да ви предложим най-добрите предложения на пазара. Нашата уникална оферта към купувачите на недвижим имот освен специализираното и бързо обслужване е и 0% такса. Имаме богато портфолио от услуги, което включва както цялостната реализация на сделките с недвижими имоти, така и подкрепа за банково финансиране, организиране на довършителните работи, изготвяне на планове за интериорен дизайн и др. Условията ни са прозрачни и ясни за клиентите от самото начало, защото ние наистина ценим доброто и честно партньорство. Вероятно затова сме лидери в покупката и продажбата на апартаменти в столицата.

Най-важното за нас е, че успяхме да създадем лоялни клиенти, с които имаме дългосрочно партньорство.