КатегорииНедвижими имоти

Какви са актуалните цени за тристаен апартамент в София?

Тристаен апартамент в София от Yepp.bg

Как се промени търсенето на тристаен апартамент в София през 2021 г.?

Дълги години статистиката и самите агенции за недвижими имоти в София отчитаха тотален превес на търсенето на двустайни апартаменти в най-големия български град. Това се обясняваше с факта, че заради търсенето на нови възможности в големия град млади семейства с деца или без, търсеха да закупят такова жилище, за да се устроят в столицата. В последната една година с епидемичното разпространение на коронавируса се наблюдава сериозно търсене на тристаен апартамент, често обзаведен.

Всъщност тази тенденция се наблюдаваше още през 2018 г., когато сделките с тристайни апартаменти бяха почти равни на тези с двустайни. За разлика от покупката на едностайни апартаменти и друг вид имоти при покупката на тристаен или по-голям апартамент основната цел е за лично използване. По-рядко е с инвестиционна цел. Дори бърза проверка в търсачките в интернет показва, че едно от най-популярните търсения е „тристайни апартаменти в София продажба от собственик”. Основният профил на купувачите е семейство с деца. Такъв имот се купува с перспективата, че той ще покрива жилищните нужди и в по-далечно бъдеще, ако семейството се увеличи.

През 2021 г. вече наблюдаваме много сериозен ръст на тристайните апартаменти при покупката и продажбата на апартаменти в София. Същото се отнася и за интереса към апартаментите с повече от две спални. Основният фактор за това са ниските нива на лихвите по ипотечните кредити и стабилно нарастващите доходи в последните години. В резултат на това покупката на имот в столицата става все по-достъпна за повече хора.

Как се промениха цените на недвижимите имоти в София през 2021 г.?

През 2021 г. се регистрира повишение на цените на недвижимите имоти в столицата, което варира за различните райони и типове имоти. За последната година обаче то е над 5% и достига и до над 8%. Цените на тристайните апартаменти са едни от претърпелите най-голямо повишение заради засиленото търсене. При това повишението се наблюдава както например за тристаен апартамент в „Младост” 1, така и за тристаен апартамент в центъра.

Все по-популярни като локации са кварталите „Манастирски ливади” и „Кръстова вада” заради активното ново строителство в тях. Трябва да се отбележи, че и при новото строителство много бързо се отчетоха тенденциите в търсенето на пазара и голяма част от предлаганите апартаменти са именно тристайни. Също така следва да се спомене, че по отношение на цените, на които се продава тристаен апартамент в София, е налице голяма разлика дори в рамките на само един район. Разбира се, ключови фактори за определяне на цената са например точната локация, големината на жилището, наличието на добра инфраструктура, ново или старо строителство, етап на завършеност и т.н. Ето защо предлагането на тристаен апартамент в„Манастирски ливади” варира от малко под 80 000 евро до около 240 000 евро. Брокери отчитат, че често купувачите продават ползваното от тях до момента по-малко жилище и с парите купуват по-просторен тристаен апартамент.

Недвижими имоти в София

Къде се предлага най-евтиният тристаен апартамент в София?

Най-евтини са цените на тристайните апартаменти в квартали, като „Люлин”, „Връбница” и „Студентски град”. Съответно цените за кв. м в изброените райони средно са 870 евро за „Люлин” и 960-970 евро за другите два квартала. Малко по-високи са средните цени на тристаен апартамент в „Младост” – около 1100 евро. Интересът към този квартал традиционно се поддържа и е предпочитан за семейства с деца.

На тези цени се сключват и сделките за тристаен в „Света троица” при продажби, като се наблюдава повишено търсене и в този район. Голяма част от сделките са за ново строителство. Повишава се търсенето и съответно и цените в районите, в които е предвидено разширението на метролиниите или е започнало изграждането им. Такива са например квартали, като „Хаджи Димитър”, „Овча купел”, „Красно село” и др.

Къде цените на тристайните апартаменти са най-високи?

Цените на тристаен апартамент в най-големия български град са най-високи в центъра и в квартали като „Лозенец”, „Изток” и др. Обявите за „продава тристаен апартамент в „Лозенец” започват от около 1300 евро на кв. м. Не са редки случаите обаче, в които се предлагат недвижими имоти в района на цени от 1700 евро и повече за кв. м. Офертите за продажба на тристайни апартаменти в „Лозенец” обаче не са много поради ограниченото предлагане в района и липсата на места за ново строителство там.

Много активно търсене и цени над средните за пазара на недвижими имоти в София се отбелязват и за т.нар. широк център. Той обхваща територия около кварталите „Банишора” и бул. „Сливница”. По данни на агенциите за недвижими имоти цените там силно варират в зависимост от конкретната локация и редица допълнителни фактори. Условно средната цена на предлаганите жилища в района се движи над 1100 евро за кв. м. Съответно най-високи са цените на тристаен апартамент в центъра. В идеалния център цените средно се движат около 2000 евро за кв. м. Често се предлагат и лукс имоти, чиято цена е значително по-висока.

Тристаен апартамент в София

Кои фактори са определящи за цената на тристаен апартамент в София?

Един от основните фактори, които имат отношение към цената на тристайните апартаменти в столицата, е наличието на гараж или паркомясто. Все повече се търсят такива имоти, като се наблюдава и активен интерес към закупуването на гаражи. Ако сградата е още в строеж, се предпочита наличието на акт 16. Въпреки това се регистрират доста сделки на много по-ранен етап от строителството, заради по-ниската цена и по-големите възможности за избор на площ, етаж, разпределение и т.н.

Новото строителство е предпочитано и е с по-висока цена. Особено атрактивни са апартаментите до 4-ти етаж, макар че се търсят и такива до 6-ти етаж, ако не е последен. Семействата с деца биха искали апартаментът да се намира в комплекси от затворен тип със собствен двор. С повишаването на спестяванията на домакинствата и достъпността на ипотечните кредити се наблюдава и желание за закупуване на по-големи по площ тристайни апартаменти. По-просторната площ, доброто и функционално разпределение на помещенията и все по-честото търсене на напълно обзаведен апартамент също оказват значително влияние на цената на имота.

Не на последно място, от съществено значение е и наличието на съпътстваща инфраструктура, като развита транспортна мрежа, лесен достъп до центъра на града, близост на детски градини и училища, наличие на магазини в близост и др. Един просторен и светъл тристаен апартамент на комуникативно място, с добре уредена инфраструктура е най-краткото описание за предпочитанията на пазара на имоти в столицата.

Защо да ни се доверите при сделка с вашия имот?

Ние можем да ви помогнем с подготовката на цялата необходима документация за бързо и успешно реализиране на сделката. При необходимост ще ви съдействаме с осигуряване на банково финансиране за покупка. Също така ние можем да купим вашия имот, ако ни се обадите за оферта. Ако търсите тристаен апартамент, обзаведен или необзаведен, можем да предложим имоти, съобразени с вашия вкус или да ви помогнем с интериорния дизайн. Имаме добър опит и с довършителните работи, което ще ви спести време и разходи.

Предлагаме на нашите клиенти пълен цикъл от услуги в областта на недвижимите имоти, защото знаем колко проблеми могат да възникнат около сделката с недвижим имот. Ние познаваме подводните камъни в тази област и сме насреща за консултация и подкрепа във всеки един етап от този процес. В сайта на компанията ще намерите ясно и детайлно описани всички условия. За купувачите на недвижими имоти имаме специално предложение – 0% такса при покупка на имот.