КатегорииНедвижими имоти

Какви са цените през 2021 за двустаен апартамент в София?

Евтини двустайни апартаменти в София

Как се промениха цените на двустаен апартамент в София през 2021 г.?

Цените на недвижимите имоти в София продължават да растат доста забележимо в последната година. Коронавирусната пандемия не само, че не спря този ход, но и сякаш го ускори. И тази тенденция далеч не се случва само в България, но и по цял свят. Скокът в цените засяга както имотите старо строителство, така и тези в новострояща се сграда. Основни причини за повишението на цените са ниските лихви по ипотечните кредити, въведените финансови и нефинансови мерки от правителствата по света в отговор на коронавирусната криза и предизвиканите от пандемията проблеми в т.нар. верига на доставки. За първата половина на 2021 г. ръстът в имотните цени в България е около 6%, сочат анализатори. Особено видимо е повишението при двустайните апартаменти в София и многостайните. Те са и най-търсените на пазара, тъй като купувачите искат повече пространство в дома си. Тук отношение имат както по-големите доходи на домакинствата, така и пандемията.

Повече са желаещите да закупят двустаен или тристаен апартамент

Повече са желаещите да купуват двустаен или многостаен, отколкото желаещите да продават двустаен в София. Няма особено движение в цените и търсенето на едностайни апартаменти. Те по-често се ползват за инвестиция, отколкото за задоволяване на жилищните нужди. При двустайните и многостайни апартаменти обаче е точно обратното – в повече от 80% от покупките те се ползват за лично жилище. Затова са и все по-чести сделките, при които се купува напълно обзаведен двустаен или многостаен апартамент. Много хора искат веднага да се нанесат в закупения имот и да живеят в него, без да се налагат продължителни ремонти и да се губи време за обзавеждане. Това се дължи на засилените вътрешномиграционни процеси вътре в страната в следствие на пандемичното разпространение на коронавируса. Не са редки обаче и случаите, когато българи, живеещи в чужбина, се завръщат и също спешно търсят такова жилище. Особено важно при търсенето на подобни имоти е поне кухненският бокс и банята да са напълно обзаведени и годни за ползване веднага. Както вероятно знаете, именно това са помещенията вкъщи, които изискват най-много време и пари за ремонти.

Двустаен апартамент София

По-малко купувачи са склонни да инвестират в дълги ремонти

Поради извънредната ситуация, в която живеем, все по-малко купувачи са готови да правят скъпи ремонти. Освен това цените на строителните материали са поскъпнали с над 50% за по-малко от година. Това е също и една от причините за голямото поскъпване дори на т.нар. евтини апартаменти. Нарушенията във веригите за доставки, които станаха особено видими при пандемичното разпространение на коронавируса, водят до оскъпяването на стоките и услугите. Разбира се, тези инфлационни процеси се отразяват и на цените на двустайните апартаменти в София. Вероятно тази тенденция ще продължи и през 2022 г., което предполага и допълнително повишение на цените на недвижимите имоти. С колко проценти и докога ще продължи поскъпването вероятно никой не може да предскаже отсега. Твърде многото неизвестни около бъдещото развитие на здравната криза не позволяват прогнозиране дори в следващите 3 месеца. Освен това вече сме били свидетели как финансовият пазар се развива по свои закономерности, които невинаги следват общите икономически тенденции.

Къде са най-евтини апартаментите в София?

По отношение на цените на недвижимите имоти в столицата принципно те са най-ниски в крайните квартали и в районите, в които има по-голямо предлагане. И, ако само допреди година в тези квартали можеха да се намерят имоти много под 1000 евро на кв. м, то сега най-евтините започват от около 850 евро на кв. м. Такива още могат да се намерят в райони, като “Връбница”, “Модерно предградие”, “Люлин”, “Обеля” и др. Например двустайните апартаменти в “Люлин” се продават на цени от около 850 евро на кв.м. Това важи основно за старото строителство. Новото строителство е по-скъпо, особено, ако локацията е добра. Някои нови апартаменти в района се продават и на цени от над 1000 евро за кв. м. За сравнение двустайните апартаменти в “Дружба” 1 в София за продажба започват от цени също около 850 евро, ако нямате претенции за локацията. Повечето апартаменти там обаче, особено в новите жилищни проекти, са по-скоро близо до 1000 евро за кв.м.

Двустаен апартамент за продажба в София

С повече търсене и някои компромиси може да се намери по-добра цена

Двустаен в “Левски Г” също е възможно да бъде намерен под 1000 евро за кв. м., като средната цена е около 950 евро. При всички случаи определящо е точното разположение и близостта на ключова социална и транспортна инфраструктура. В този смисъл може да има чувствителна разлика в цените на имотите само в рамките на един и същи район. Двустаен апартамент в “Сухата река” се продава за малко над 1000 евро за кв. м, но се намират апартаменти и за около 1400 евро за кв. м там. За по-ниска цена могат да се намерят имоти старо строителство. Втората цена е за жилища ново строителство, при това с изключително комуникативна локация и осигурени всички удобства. Голям интерес съществува на пазара към двустаен в “Манастирски ливади”. Като цяло именно в този район се търсят доста имоти, защото е изключително активно новото строителство там. Освен това районът осигурява лесен и бърз достъп до центъра на столицата, но същевременно е тих и с много зеленина. Активно се развива и инфраструктурата там, което привлича интереса на купувачите на недвижими имоти.

Възможно ли е да се намери двустаен апартамент в София до 35000 евро?

С чувствително нарасналите цени в последната 1 г. вече е по-скоро невъзможно да се намери двустаен апартамент в София до 35000 евро. Но само до преди няколко месеца имаше и такива оферти на пазара. Разбира се, става дума за крайни квартали, където цените са традиционно по-ниски. Също така със сигурност апартаментът ще е маломерен или преустроена гарсониера. В настоящата ситуация към края на 2021 г. е възможно да намерите оферти за продажба на двустаен апартамент до 45 000 евро. Вероятно е апартаментът да е за основен ремонт. Също така, тъй като е много ниска цената, е вероятно да е на първи или последен етаж. Ако искате да избегнете тези традиционно недолюбвани от купувачите етажи, можете да помислите за купуване на жилище без Акт 16, т.е. да закупите вашето жилище на зелено. Често можете да намерите много изгодни цени на имотите и в обяви от типа “спешно продавам двустаен апартамент в София”, макар че понякога тази спешност всъщност е уловка. Все пак се случва, когато собственикът например трябва да замине в чужбина или има спешна нужда от пари, да продава имота си на по-ниска цена, за да може бързо да намери купувач.

Как да се ориентирате в цените?

По-добре е или да ползвате услугите на агенции за недвижими имоти, или поне да погледнете обявите им. Те добре познават пазара и предлагат имотите на конкурентна и обективна цена. Частните лица, които продават сами, често нямат представа от пазарните цени и силно надценяват имота си. Ние, като агенция за недвижими имоти, която е събрала в екипа си експерти с дългогодишен опит в областта, можем да ви предложим също консултация за цената на имота, който купувате или продавате. Освен това оценката ни ще е съобразена с напълно обективни фактори, които ще ви помогнат и на вас да се ориентирате какво е наистина важно при сделките с имоти. Ако се интересувате конкретно от апартаменти за продажба в София, ще ви представим богато портфолио от подходящи за вашите жилищни нужди предложения. Ако желаете, ние ще извървим заедно с вас целия път до реализирането на сделката с имоти – ще подготвим документацията, ще проверим всички необходими детайли и ще водим цялата комуникация с продавача. И тъй като търсенето и продажбата на двустайни апартаменти в София е най-активно, имаме наистина специални предложения за такива имоти. Освен това при покупка на имот при нас не дължите такси. Независимо дали търсите двустаен апартамент в София или друг вид имот, ние сме насреща за консултации, реализиране на сделката, довършителни работи, помощ с интериорния дизайн. Ще се радваме да сме вашият избор при сделките с недвижими имоти в столицата и в страната.