КатегорииАнализи

Какво да гледаме при евтините къщи около София от собственик?

Недвижими имоти в София

Защо търсенето на евтини къщи около София от собственик нарасна стремглаво?

Пандемичното разпространение на коронавируса и наложените за ограничаването му противоепидемични мерки промениха съществено предпочитанията и цените на пазара на недвижими имоти в София. Някои тенденции, които се наблюдаваха преди това, се засилиха, но други бяха изместени. На първо място засилената вътрешна миграция повлия съществено върху пазара. Тук са всъщност две посоките – едни хора се върнаха по родните си места, а други потърсиха нови възможности в големите градове. Особено актуални и търсени станаха къщите около София. Те дават възможност за много по-голяма свобода и осигуряват комфорт дори в условията на принудителните мерки за ограничаване на Covid-19. Също така обитателите на къщата могат да се усамотят и да се изолират сред уюта на своя дом. Това е и една от причините при покупка на жилищен имот да се търсят такива с по-голямо пространство. Това е особено валидно за апартаментите, където не просто се търсят жилища с повече спални, а и с по-голяма жилищна площ и функционално разпределение.

Семействата с деца също предпочитат основно евтини къщи около София от собственик, за да отговарят и на бъдещите им жилищни нужди. В този случай обаче се търси и наличието на подходяща инфраструктура – сравнително комуникативно място, близост на образователни институции, магазини, болници и др. Продажбата на къщи без посредник е много примамлива опция като възможност за закупуване на по-евтин имот. В същото време са много рисковете, за които трябва да знаете.

Какво е важно при избора на евтини къщи около София?

Преди да стигнете до оглед на къщи за продаване около София трябва добре да се запознаете с информацията за нея. Тук се включват важни въпроси като регулацията на имота, какви са изискванията на съответната устройствена зона, в която е имотът, какви са възможностите за разширяване на съседните имоти и др. Отговорите на всички тези въпроси ще ви информират какъв имот точно ще закупите, имате ли право на строеж, каква е етажността, предвидена в зоната и т.н. Трябва да се запознаете и с това дали сградата има съответните законови строителни и проектни документи.

Ако просто се доверите на обява от типа „продава редова къща в София“, без да проверите поне за наличие на разрешение за ползване (т.нар. Акт 16), то може да се окаже, че имотът е незаконен. В този случай вие няма да можете да ползвате къщата. Много хора си мислят, че ако има нотариален акт за предлаганите къщи от собственик, това е гаранция, че всичко е наред с имота. Но това не е вярно. Следващата важна стъпка е да проверите дали избрания от вас имот е записан в кадастъра и доколко отговаря записаното за него на действителността. Тук трябва внимателно да се провери съответствието на площта и етажите. Ако няма такъв запис, то можете да впишете данните за имота, ако са налице всички документи за избраните от вас къщи близо до София. Може да ви послужи в този случай и т.нар. удостоверение за търпимост.

Ако не познавате обаче спецификата на строителната документация и законовите изисквания, много трудно можете да се справите сами с тази част.

Евтините къщи около София от собственик

Евтини къщи близо до София – вижте инфраструктурата

При продажба на къщи около столицата често хората гледат само локацията и възможността за достъпването на имота. Но преди огледа е добре да се информирате за предвидените реконструкции на пътя. Ако например се предвижда разширяването му, това би могло да засегне негативно избраната от вас голяма или по-малка къща до София. В някои случаи пък планираните строителни и ремонтни дейности на пътя могат да са във ваша полза.

Другите основни технически и конструктивни детайли при покупка или продажба на къщи от собственик са свързани с наличието на ВиК инфраструктура, електроснабдяване и газоснабдяване. В случай, че няма вода в имота, тогава следва да се изяснят съществени въпроси, като може ли да се направи сонда или кладенец. При липса на канализация пък (каквато е ситуацията при много селски къщи за продан), изградената септична яма може да се окаже незаконна. Конструкцията на къщата е един от крайъгълните камъни при оценката на къщата.

При по-старите къщи трябва да сте особено внимателни, защото има вероятност да не е монолитна стоманобетонова конструкцията. Тогава възниква оправдано въпросът колко безпроблемно бихте могли да я експлоатирате, дори и да става въпрос за малка къща. Задължително трябва да обърнете внимание за наличието на следи от течове, пукнатини по конструкцията на къщата и повреди по покривната част. Тези факти трябва да ви сигнализират за сериозни проблеми с имота, които или изискват изключително много средства за отстраняването им, или дори не могат да бъдат отстранени.

Каква къща да избера?

При взимането на решение за това каква къща да изберете е важно да съобразите освен числеността и нуждите на вашата фамилия, и такива факти, като разходи и възможности за поддръжка на имота и консумативи. Например една двуетажна къща може да не е по-доброто решение от такава на един етаж, но с добро разпределение и достатъчно площ. Триетажната къща ще изисква повече разходи за отопление и поддръжка.

Би следвало да обмислите много внимателно как ще се отоплявате предварително. Затова трябва да сте наясно и с каква топлоизолация е къщата. В това отношение голямо значение имат и природните дадености, защото, ако търсените от вас евтини къщи от собственик са разположени така, че са предимно в сянка, то отоплението ще бъде много скъпо. От гледна точка на природните условия от значение са и фактори, като геоложките характеристики на района, денивелация на терена и др.

От перспективата на социалните фактори важните характеристики са комуникативността на мястото, наличието на детски градини и училища, както и други институции и организации от първа необходимост. Ако например искате да сте с много съседи, въпреки че сте в къща, можете да изберете т.нар. редови къщи. Такива имоти се предлагат в близост до столицата, като някои от тях са и в категория лукс. При тях има доста предимства, като собствен двор, доста простор, по-ниска цена на имота. Има обаче и недостатъци. На първо място това е близостта със съседите. Също така къщите, които са в средата на редицата, дефакто имат прозорци само от двете страни. Често този тип къщи се строят по-встрани от населените места и няма например магазини или училище наблизо.

Евтини къщи около София от собственик

Еднофамилните къщи са много търсено решение на жилищните нужди. Извън очевидните положителни страни те също могат да имат недостатъци. Например площта може да не е достатъчно, ако се увеличи фамилията. Порасналите деца също може да искат свое собствено пространство, което да не могат да намерят в семейната къща.

Накрая остава и решението дали да се спрете на предложенията за къщи до София или в някой от крайните райони на столицата. Например, ако се спрете на втория вариант, също трябва да съобразите редица фактори. Един основополагащ въпрос е вашият бюджет за покупката на имот. Ако изберете да търсите своя дом сред къщи в Горна баня например, то трябва да сте наясно, че цените там са доста по-високи, отколкото например къщите в „Малинова долина”.

Доверете ни се при сделките с недвижими имоти в София

Ние имаме опит на пазара с недвижими имоти в столицата и не само. Можем да ви консултираме за всички детайли около избора на евтини къщи близо до София или по-далеч от най-големия български град. Вие ще си спестите времето и тревогите да проверите документацията за имота, съответствието на описанието и в кадастъра и всичко, посочено по-горе в текста. Ние ще ви информираме и за бъдещите планове и възможности за развитие на района, инфраструктурата и съседните имоти. Ще ви разясним в детайли всички плюсове и минуси, за да можете да направите своя избор.

Независимо дали става дума за къщи в затворен комплекс или друг тип имот, ние сме насреща. Можем да търсим подходящия имот вместо вас и да ви представим опции за избор между няколко, отговарящи на вашите критерии. А допълнително предимство за вас като купувач е, че вие няма да ни дължите никаква такса.

Можем да ви помогнем и с решаването на проблеми, свързани с довършителните работи, ако се налагат такива. Ако имате нужда от интериорен дизайн, ние имаме и такава услуга за нашите специални клиенти. Нашата цел е да предоставим сигурност и прозрачност в сделките с недвижими имоти. За нас е важно нашите клиенти да се фокусират само върху наистина важните неща за тях при избора им на недвижими имоти в София. Защото все пак извън всички документални, законови, технически и други аспекти най-важното остава домът, семейството и бъдещето жилище. И там решенията са само ваши.