КатегорииАнализи

Защо да внимаваме при “спешните” продажби на имоти в София

Евтини апартаменти софия от собственик

Случвало ли ви се е да попадате на фалшиви обяви за имоти? Не бързайте да отговаряте отрицателно. Ако ви се е налагало да купувате имот, със сигурност сте виждали такива без дори да го осъзнавате. В тях често се споменават фрази като “спешни продажби на имоти в София”, “евтини апартаменти от собственик в София” , “спешно продавам апартамент” и др. На пръв поглед подобни послания може и да ви изглеждат атрактивни. Мислите си, че ще направите изгодна сделка или ще спестите от комисионна, попадайки на продажба на апартаменти в София от частни лица и пропускайки брокери и агенции, но всъщност може лесно да се окажете жертва на измама.

Какво целят обяви тип спешни продажби на имоти в София

Този тип обяви на недвижими имоти в София и страната най-общо са наричани “кукички” и целят да съберат вашите данни чрез първичен контакт и да ви “спамят” с други оферти. Това е отчаян опит на некоректни брокери и агенции да привлекат нови клиенти.

Как работи схемата? Виждате някаква обява в стил “спешно продавам двустаен апартамент в София” или “евтини апартаменти от собственик в София”. Обаждате се на посочения телефон и изненадващо се оказва, че въпросният апартамент вече не е наличен (има вероятност той никога да не е бил обявен за продажба или изобщо да не съществува такъв имот). Човекът от отсрещната страна на слушалката обаче вече има други оферти за изгодни имоти, които се опитва да ви продаде. Дори да нямате интерес, вие влизате в неговата база данни и той започва да ви тормози от различни номера през определен период от време с всякакви оферти за продажба на недвижими имоти в София или страната.

Друг вариант на измама е, когато има видима разлика между обявата и реалното състояние на имота. Брокерът/лицето за контакт започва настойчиво да ви убеждава, че апартаментът наистина е толкова лъскав, въпреки ниската си цена и че отговаря на снимките, които сте видели. Когато отидете на място обаче, забелязвате, че има сериозни несъответствия. Така оставате не сам разочаровани, но и ядосани за загубеното време.

И още – може да се окаже, че цената е по-ниска и продажбата е “спешна” или “изгодна”, защото има неизправности, свързани с документацията, за които да разберете на прекалено късен етап; самото състояние на жилището да е на пръв поглед годно за живот, а да се окаже, че има проблеми като спукани тръби, падаща мазилка и т.н.; да ви се продава като жилище, а всъщност да е със статут на студио или търговска площ, което го прави неизползваемо за жилищни цели.

Когато видите обява тип “продава спешно апартамент в софия” и думи “изгодно” и “евтино”, винаги имайте едно наум. Често зад тях стоят брокери или лица, които нямат никаква работна етика и искат единствено да си приберат комисионата и да увеличат списъка си с контакти на потенциални клиенти.

Недвижими имоти в София

Как да разпознаете фалшивите обяви за имоти

Евтиното често крие капани

Един от най-явните признаци са фалшиви или некоректни обяви е наличието на ключови думи като “евтино”, “спешно” и “изгодно”. За да бъде един имот по-евтин, обикновено има някаква сериозна причина. Винаги подхождайте скептично към обяви от сорта на “Обяви от частни лица за продажба на имоти спешно”. Ако имате възможност проверете реалната пазарна стойност на апартаменти, предлагани на видимо по-ниска цена най-вече от съмнителни брокери без агенция или частни лица.

Обработени снимки

Ако попаднете на обяви за недвижими имоти в София , които имат прекалено лъскави снимки сякаш от корица на списание, имайте едно наум. Днес не е трудно снимките да бъдат обработени и коригирани, така че да изглеждат свръх атрактивни. Не, че подобни апартаменти не съществуват, но те едва ли биха се продавали в категория спешни продажби на имоти в София.

Снимки с много лошо качество

Обратният вариант със снимки лошо качество също е повод да се усъмните в истиността на обявата. Дори да става въпрос за продажба на едностаен апартамент в София директно от собственик и да не очаквате визуално представяне на имота на професионално ниво, ако снимките са с лошо качество и много мъгливи, значи той се опитва да скрие нещо. Подминавайте тези обяви и не си губете времето.
Липсващо и/или неточно описание

Една обява освен от снимки, е придружена от описание на имота. Ако има неясноти или липса на информация като локация, квадратура, тип строителство, колко стайно е жилището, има ли обзавеждане и т.н., то тя не отговаря на приетите стандарти за обяви на недвижими имоти и не трябва да й се доверявате.

Липса на контакти и от кого е обявена

Огромна червена точка е липсата на агенция или конкретно лице за връзка, което да отговаря на обявата. Повечето легитимни и надеждни обяви винаги имат посочена агенция за недвижими имоти или конкретен брокер, който се занимава с продажбата на съответния имот и към коя агенция работи. Дори да става въпрос за продажба на апартаменти от собственик , трябва да има лице за контакт и да отговаря на посочената информация за връзка.

Спешни продажби на имоти в София

Как да се предпазите от попадане на измамни обяви

Най-добрият вариант да се предпазите от измамни обяви е да се спрете на такива, които са публикувани от коректна агенция на недвижими имоти с добра репутация. Ще я познаете лесно:

  • агенцията ви е позната (чрез реклама, препоръки или ревюта на доволни клиенти);
  • агенцията има атрактивен уебсайт с пълната необходима информация за нея и предлаганите услуги, както и със съответните контакти;
  • агенцията е откриваема, достъпна и когато позвъните, има кой да ви вдигне и да ви обслужи професионално;
  • агенцията има много обяви, които можете да намерите, както в различни портали за недвижими имоти, така и в нейния сайт;
  • агенцията е легитимна – можете да проверите дали е регистрирана и то изцяло онлайн.

Друга опция при покупка на недвижими имоти в София и страната, е да вземете жилище от ваш близък/познат. Най-вероятно вие вече ще познавате имота в детайли, а и човекът, от когото го купувате, няма да рискува да ви измами и така да развали отношенията си с вас.

Ако не искате да си търсите жилище по обява, можете да помолите вашия доверен брокер да ви предложи имоти по предварително зададени параметри от вас.

Как да изберете подходяща агенция за недвижими имоти

Агенции за недвижими имоти в София и страната има много. Както при много други решения, желателно е да си направите необходимото проучване преди да се спрете на конкретна.

Можете да потърсите онлайн мнения и препоръки, можете да разпитате близки и приятели за насоки.

В случай, че попаднете на реклама на агенция, която е нова за вас като име, не бързайте да я отхвърлите. Много млади агенции се появяват и предлагат по-конкурентни условия, които си струва да разгледате. Влезте в уебсайта на съответната агенция и прочетете предоставената информация. Ако сайтът е добре структуриран, дава ясна представа за дейността и произхода на агенцията, има необходимите контакти и актуални обяви, можете да се свържете с неин представител и след проведен разговор/среща да вземете решение.

Разгледайте внимателно предлаганите услуги. Колкото по-широко обслужване можете да получите, толкова по-добре. Yepp.bg е агенция за недвижими имоти например, която предлага пълен пакет обслужване. Ние не взимаме комисиона от купувача при покупка и даваме възможност да се възползвате от допълнителни услуги като подготовка на всички документи, свързани със сделката за покупка, технически преглед на имота, консултация с юрист, консултация за интериора и довършителните детайли, съдействие при банково финансиране. Свържете се с нас Yepp.bg и заедно ще намерим имот точно по ваш вкус.